Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dobré správy pre motoristov: Ceny palív viditeľne zlacneli! Naftu máme jednu z najlacnejších

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od začiatku roka si slovenskí motoristi zvykli na to, že tankujú najdrahšie za posledné mesiace. Cena benzínu sa vyšplhala až nad 1,70 eura za liter, naopak, cena nafty posledné týždňe postupne klesá. Podľa Štatistického úradu však cena palív za uplynulý týždeň výrazne klesla. Aké sú aktuálne ceny?

Aktuálne sa ceny palív na Slovensku v porovnaní s uplynulým týždňom veľmi nezmenili. Na tabuľkách naďalej svieti cena 1,667 eura za liter benzínu v prípade čerpacej stanice Slovnaft, necelých 1,67 eura za liter v prípade OMV a Shell a 1,607 eura za liter v prípade čerpačky Orlen. 

Archívne VIDEO Richard Sulík o vysokých cenách benzínu 

Richard Sulík o vysokých cenách benzínu (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

V súčasnosti sú na tom lepšie motoristi s naftovými motormi. Tí za liter dieselu platia oveľa menej, ako majitelia benzínových áut. Konkrétne to je 1,55 eura za liter v prípade Slovnaft-ky, 1,559 eura za liter na OMV a Shell-ke a 1,489 eura na čerpačke Orlen. 

Dobré správy pre motoristov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Dobré správy pre motoristov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Dobré správy pre motoristov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)
Dobré správy pre motoristov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Ak by sme sa pozreli na ceny benzínu v krajinách Európskej únie, zistili by sme, že v porovnaní s inými krajinami sme zhruba v polovici rebríčka. Vôbec najdrahší benzín sa tankuje v Dánsku, a to 2,1 eura za liter. Drahší benzín tankujú aj napríklad vo Francúzsku, Taliansku, Grécku, Nemecku, ale aj v Rakúsku. U našich západných susedov je aktuálne priemerná cena 95-oktánového benzínu na úrovni 1,673 eura za liter. Na Slovensku je priemerná cena 1,659 eura za liter. Avšak, v Poľsku, Česku a Maďarsku a tankuje ešte lacnejšie. U našich južných susedov stojí liter benzínu 1,632 eura, v Česku 1,605 eura a v Poľsku 1,544 eura. Najlacnejší benzín tankujú na Malte, a to 1,34 eura za liter. 

Dobré správy pre motoristov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: oPeniazoch.sk)

Iná situácia je v prípade nafty. V tomto prípade je diesel na Slovensku šiesty najlacnejší, a to na priemernej úrovni 1,541 eura za liter. Najlacnejší je opäť na Malte, a to za 1,21 eura za liter. Najdrahší vo Fínsku, na úrovni 1,821 eura za liter. V rámci V4-ky je nafta na Slovensku najlacnejšia. V Poľsku stojí liter nafty 1,549 eura, v Česku 1,551 eura, v Maďarsku 1,603 eura a v Rakúsku 1,641 eura. 

Dobré správy pre motoristov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: oPeniazoch.sk)

Rapídny pokles cien

Podľa Štatistického úradu ceny benzínov klesali druhý týždeň za sebou. Nafta sa predávala najlacnejšie od polovice januára aktuálneho roka. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok v priemere vyššie o viac ako 6 %.

"Spotrebiteľské ceny oboch druhov benzínov počas 17. týždňa roka 2024 opäť zlacneli a dosiahli tak najnižšie hodnoty za posledný mesiac. Pokles ceny zaznamenala aj nafta, motoristi ju nakupovali najlacnejšie za posledných 14 týždňov (od januára 2024). Priemerná cena benzínu natural 98 počas 17. týždňa dosiahla 1,877 eura za liter, čo bolo o 3,5 centa menej ako v predošlom týždni. Viditeľne klesla aj cena benzínu 95, ktorý sa predával za 1,659 eura, medzitýždňovo rovnako zlacnel o 3,5 centa za liter. Nižšia bola aj cena nafty, liter sa predával za 1,541 eura, čo predstavovalo zlacnenie takmer o 3 centy. Plyn CNG zlacnel na 1,600 eura a podobne sa za medzitýždňovo nižšiu cenu predával aj plyn LPG, liter za 0,696 eura. Plyn LNG zdražel takmer o 2 centy na 1,505 eura za kilogram," informovali na stránke Štatistického úradu. 

Ako dodali, v medziročnom porovnaní bola cena benzínu natural 98 vyššia o 6,7 %, natural 95 o 6,2 % a nafta o 6,1 %. Plyny používané na pohon motorových vozidiel sa medziročne predávali lacnejšie, a to LNG o 10,4 % a LPG o 3,5 %. Cena plynu CNG medziročne vzrástla o 3 %.

Kompletný prehľad o cenách pohonných hmôt nájdete na stránke O peniazoch.

Nárast ceny ropy

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli, za celý týždeň však smerujú k poklesu. Investori sa obávajú, že Federálny rezervný systém (Fed) v USA posunie rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb až na jeseň tohto roka, čo môže zabrzdiť hospodársky rast v krajine, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy na svete. Dopyt tlačí nadol aj vývoj konfliktu na Blízkom východe, ktorý zatiaľ neviedol k významnejšiemu narušeniu globálnych dodávok ropy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 7.18 h SELČ 83,93 USD (78,32 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená nárast o 26 centov (0,31 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 79,20 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje nárast o 25 centov (0,32 %).
 

Viac o téme: Štatistický úradCeny benzínuCeny palívDrahý benzín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu