Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

OSTRÁ debata Danka s Gröhlingom! Šéf SNS si podal stranu SaS, poprel spor s Hlasom-SD

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - V koalícii nie sú žiadne hádky a neexistuje žiadny spor medzi SNS a Hlasom-SD. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal podpredseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko, podľa ktorého v koalícii "funguje chémia" a "mokré sny" opozície plniť nebudú. Poslanec a predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling, naopak, tvrdil, že koalícia je v kríze. Danko sa nebránil používať ani ostré slová.

archívne video

Polícia zverejnila video z Dankovej nehody. (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Fico, Danko, Pellegrini - tri Svätoplukove prúty

"Môžem vás ubezpečiť, že Fico, Pellegrini a Danko majú dobrý vzťah," povedal Danko s tým, že Smer-SD podporuje, aby sa stal predsedom parlamentu. Dodal, že ak by sa stal predsedom parlamentu, s Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim by boli ako tri Svätoplukove prúty. „Zabezpečili by sme, že Pellegrini bude desať rokov prezident a Fico osem rokov premiérom,“ dodal. "Trojlístok Fico, Danko, Pellegrini funguje. Náš vzťah je vyskúšaný historicky," vyhlásil šéf SNS. Absolvovať mal aj veľmi dobrý a priateľský rozhovor so zvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim. "Padali tam slová prepáč a vzájomné uznanie. Ak bude všetko dohodnuté, tak sa to oznámi," podotkol. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (3)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ak by bol nominovaný na predsedu parlamentu súčasný minister investícií Richard Raši (Hlas-SD), liberáli ho podľa Gröhlinga nepodporia. V prípade zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) je koalícia podľa Danka jednotná a zákon v parlamente prejde. "Chceme minimalizovať externé firmy a chceme, aby to tu fungovalo," zdôraznil.

Danko sa vyjadril aj ku kauze generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva kultúry Lukáša Machalu. "Povedal som mu svoje, že nemal vbehnúť do pasce tejto relácie," uviedol s tým, že reportáž bola zostrihaná. Považuje ho za odborníka. "Saska neukázala za roky svojej existencie žiadnu odbornosť. Pre Slovensko a podnikateľov neurobili nič. Vy ste dostali Slovensko na úroveň gréckej cesty. Vy ste to tu rozflákali," vyčítal Danko Gröhlingovi a pýtal sa na financovanie Mladých Saskárov.

Kritika Gröhlinga v prípade nominácie Harabina

SNS podľa neho spraví aj všetko pre to, aby získala podporu Smeru-SD a Hlasu-SD pre zákon o mimovládkach. Obsah zákona by sa preto mohol upraviť. Gröhling kritizoval okrem zákona o mimovládkach i novelu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorá hovorí o tom, že o poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia by mala po novom rozhodovať rada fondu. Danko ďalej v relácii povedal, že SNS má právo nominovať svojho kandidáta do Súdnej rady SR.

Štefan Harabin
Zobraziť galériu (3)
Štefan Harabin  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Štefana Harabina sme oslovili, chápem niektorých ľudí, že sa boja," ozrejmil. Gröhling avizovanej nominácii nerozumie. "Pán Harabin je človek, ktorý tu počas Mečiara rozložil spravodlivosť a súdnictvo," podotkol.

V súvislosti s druhým dôchodkovým pilierom hovoril predseda SaS o potrebe chrániť úspory ľudí. Kritizoval úvahy o tom, že by mohli dôchodkové správcovské spoločnosti investovať financie do výstavby diaľnic. "Je dôležitá stabilita Sociálnej poisťovne, musíme hľadať nástroje a niektoré nové modely na jej odľahčenie," povedal Danko. V prípade samostatne zárobkovo činných osôb avizoval ponechanie paušálnych výdavkov na súčasnej úrovni.

Viac o téme: SaSSNSAndrej DankoKoalíciaBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu