Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Dovolenkári pozor! V známom letovisku sa premnožili HADY: Pacientka potrebovala protijed, TOTO je možný dôvod útoku

Split, Chorvátsko Zobraziť galériu (2)
Split, Chorvátsko (Zdroj: Getty Images)

VRGORAC – Chorvátsko sa už pripravuje na letnú dovolenkovú sezónu. Príroda si však povedala, že to domácim aj turistom trochu skomplikuje. V krajine sa totiž premnožili hady, pričom ide o známe turistické oblasti. Plazy už útočili na domácich. Horšie je, že ide o jedovatý druh, kde je potrebné čo najskôr poskytnúť protijed.

archívne video

Dom plný hadov

V južnej časti Dalmácie pri meste Vrgorac je zaznamenaný vyšší výskyt hadov. Chorvátske úrady to potvrdili po tom, ako istú ženu uštipol tento jedovatý plaz na dvore jej domu. Podľa znalcov sa mali v tejto časti Chorvátska premnožiť zmije. Preto upozorňujú všetkých, ktorí chodia do prírody. Informuje o tom chorvátsky Dnevnik. 

Zmija

Útok sa odohral v týchto dňoch. Žena (70) pracovala okolo domu, pričom mala obuté papuče aj ponožky. Zmija v jej záhrade ju pohrýzla, pričom jej do nohy vypustila aj jed. Ihneď musela vyhľadať lekársku pomoc. Ako prvý sa k nej dostal miestny lekár z Vrgorca a rozhodol o jej prevoze do Splitu, kde žene aplikovali protijed. "Chcem zdôrazniť, že každá nemocnica, pohotovosť aj poliklinika v krajine má dostatok dávok protijedu," vyjadril sa lekár z Vrgorca Andrej Babić. 

Dovolenkári pozor! V známom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zanedbané polia

V nemocnice v Splite potvrdili, že majú dostatok protijedu, no všetok zatiaľ pochádza z dovozu. Lovci hadov vysvetľujú, že tieto plazy dnes už nikto neodchytáva. Polia sú zanedbané a v takom prostredí sa im darí. "A sú to naozaj veľké hady," povedala pre miestnu televíziu Damirka Mihanovićová zo Sitno Donje, blízko Splitu.

Doplnila, že s manželom žijú mimo rušných ciest a často chodievajú na neďaleké pole. "Nie je bežné, že pri močiaroch sa vyskytujú hady. Okolo siedmej hodine ráno som však na jedného natrafila. Nebola to však zmija, tento mal červenú hlavu," povedala. 

Dva alebo tri na ceste 

Podľa opisu by mohlo ísť o hada Calamaria schlegeli, tiež známeho pod trstinový had červenohlavý. Pochádza z juhovýchodnej Ázie. Nepatrí však medzi jedovaté druhy. "Keď chodievam na pole, tak z času na čas vidím dva alebo tri hady, ako sa plazia po ceste," povedala Damirka. Jej manžel Stipe dodal, že sa hadov bojí. "Úprimne, bol by som radšej, keby natrafím na diviaka alebo leoparda," dodal.

Viac o téme: PrírodaZmijaPoleHadyChorvátskoSplitDalmáciaUštipnutie hadomVrgoracProtijed
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu