Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Búrlivý štvrtok v RTVS! FOTO Zamestnanci sa zahalili do čiernej: Eurokomisia žiada od ministerstva vysvetlenie

Slovenský rozhlas Bratislava Zobraziť galériu (10)
Slovenský rozhlas Bratislava (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - V RTVS sa vo štvrtok konal "čierny deň". Všetci zamestnanci sa obliekli do čiernej farby a pridali sa k nim aj ľudia z celého Slovenska na znak toho, že pri nich stoja. Išlo o formu protestu proti novému návrhu zákona o STVR, o ktorom sa predpokladá, že ho parlament schváli ešte pred prázdninami. Zamestnanci RTVS hovoria, že nechcú robiť politiku ale robiť svoju prácu najlepšie, ako vedia a ako im to etické kódexy a zákon umožňujú. Na štvrtkovom stretnutí tiež žiadala predstaviteľka Európskej komisie rezort kultúry o vysvetlenie k novovznikajúcej STVR.

STV Bratislava
Zobraziť galériu (10)
STV Bratislava  (Zdroj: RTVS)

Koordinačný výbor iniciatívy zamestnankýň a zamestnancov RTVS vo štvrtok v priestoroch všetkých štúdii RTVS zorganizoval „čierny deň“, v rámci ktorého zamestnanci prišli do práce odetí symbolicky do čiernej, smútočnej farby. Protestovalo sa v priestoroch telerozhlasu v Bratislave, Banskej Bystrici aj v Košiciach.

Štúdio Banská Bystrica
Zobraziť galériu (10)
Štúdio Banská Bystrica  (Zdroj: RTVS)

"Tento akt symbolizuje pomyselné úmrtie slobody, nezávislosti a verejnoprávnosti v prípade zániku a politického ovládnutia verejnoprávneho telerozhlasu. V rámci tejto aktivity prebehlo fotografovanie zamestnancov tak pred pyramídou, ako aj budovou televízie či pred štúdiami v Banskej Bystrici a Košiciach," informovali z RTVS.

Slovenský rozhlas Štúdio Košice
Zobraziť galériu (10)
Slovenský rozhlas Štúdio Košice  (Zdroj: RTVS)

"V televízii pracujem 45. rok. Za seba môžem povedať, že som do svojich scenárov, relácií, programov doma aj v zahraničí vložila obrovský kus svojej energie, vedomostí, skúseností a lásky. Pracovať slobodne, pre Slovensko a jeho krásu, históriu, jeho osobnosti aj skvelých jednoduchých ľudí, to bola a je moja služba v priestore verejnoprávnych médií," napísala počas "čierneho dňa" moderátorka Alena Heribanová. Dodal, že si túto česť a možnosť služby divákom váži a verí, že zostane v úcte aj naďalej.

Búrlivý štvrtok v RTVS!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Alena Heribanova)

Za RTVS stojí aj Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť. "Bratislava, Banská Bystrica, Košice. Zástupcovia všetkých profesií. Stojte aj Vy pri nás, pretože verejnoprávne médiá sme my všetci - občania Slovenskej republiky," uviedla na "čierny deň". K protestu sa pridalo aj OZ Mier Ukrajine, podľa ktorého politicky motivovaný návrh zákona pochováva nezávislosť inštitúcie RTVS.

Búrlivý štvrtok v RTVS!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Mier Ukrajine)

Na sociálnych sieťach tiež vidieť, že sa do protestu zapojili ľudia z celého Slovenska, ale aj rôzne ďalšie inštitúcie a politici. Ako napísala Iniciatíva za verejnosť a nezávislosť, k akcii "čierny deň" sa pripojili aj študenti VŠMU, ktorí dúfajú, že ich prvé kroky po škole budú smerovať k slobodnej, nezávislej a autorskej tvorbe.

Búrlivý štvrtok v RTVS!
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť)

Už deň predtým, v stredu, zamestnanci RTVS zverejnili emotívne video, ktoré natočili vo voľnom čase. „Nechceme robiť politiku. Chceme len každý deň prísť do práce, ktorú milujeme a robiť ju najlepšie, ako vieme. Bez strachu, výčitiek a kompromisov,“ znie vo videu zamestnancov RTVS. Obávajú sa, že už nebudú vedieť zaručiť objektivitu, nezávislosť a pravdivosť, ktorú im stanovuje nielen zákon, ale aj etické kódexy a ich morálka. 

Na "Čierny deň" zareagoval aj poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek, ale v opačnom slova zmysle. "Čierny deň pre RTVS? Určite nie. Čierny deň, možno, pre niektorých ľudí v RTVS," napísal. Ten v diskusnej relácii Rádia Slovensko Z prvej ruky tiež povedal, že zákon o STVR sa počas parlamentnej rozpravy zrejme upraví. 

Podpredsedníčka Európskej komisie žiadala rezort o vysvetlenie

Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová sa vo štvrtok stretla so zástupcami Ministerstva kultúry SR. Jourová žiadala v rámci rokovania vysvetlenie k viacerým otázkam súvisiacich s novovznikajúcou Slovenskou televíziou a rozhlasom. Zaujímalo ju kreovanie Rady, detaily fungovania Etickej komisie, a aj to, či je za zmenou zákona snaha vymeniť vedenie súčasnej RTVS, priblížila Bačinská.

Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová
Zobraziť galériu (10)
Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) eurokomisárku ubezpečila, že všetky zmeny sú v súlade s platnou slovenskou aj európskou legislatívou. "MK SR pri tvorbe finálnej podoby zákona zobralo do úvahy veľké množstvo pripomienok od rôznych subjektov, vrátane opozičných politikov. Celkovo sme ich dostali 327," povedala.

Zástupcovia ministerstva vysvetľovali Jourovej aj to, prečo pripravili úplne nový zákon. Štátny tajomník MK SR Tibor Bernaťák poukázal na to, že pri jeho tvorbe vychádzali z programového vyhlásenia vlády a v návrhu pracovali aj s niektorými ustanoveniami Európskeho aktu o slobode médií.

Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová
Zobraziť galériu (10)
Podpredsedníčka Európskej komisie a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová  (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Jourová zástupcov rezortu ubezpečila, že komisia nezasahuje do personálnych výmen na postoch vo verejnoprávnych inštitúciách v členských štátoch Európskej únie. Vyjadrila však obavy v súvislosti s bojom proti dezinformáciám, pretože aj v tejto sfére majú verejnoprávne inštitúcie svoje povinnosti. "Ľudia majú právo sa slobodne a subjektívne vyjadrovať, ale verejnoprávne inštitúcie majú povinnosť subjektívne vyjadrenia korigovať," podotkla eurokomisárka.

Nový zákon o STVR by sa mohol schváliť pred letom

Vláda v stredu na výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej schválila návrh zákona o STVR. Návrh formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Národná rada SR by ho mohla schváliť ešte pred letom. Parlament o ňom nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní, uviedol premiér Róbert Fico.

"Nový názov deklaruje jednoznačný štátotvorný charakter verejnoprávneho vysielateľa," upozornila ministerka kultúry Šimkovičová. Uistila, že zákon rešpektuje ustanovenia prijatého Európskeho aktu o slobode médií. "Jednotlivé záležitosti sme zakomponovali do legislatívy," dodala. Od zmien očakáva okrem iného zvýšenú objektivitu spravodajstva, "ktoré sa nebude prikláňať na jednu stranu".

Zákon o STVR vytvára novú verejnoprávnu vysielaciu inštitúciu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Generálneho riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada, v ktorej budú štyria nominanti rezortu kultúry, zvyšných piatich zvolí Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Dňom účinnosti nového zákona má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS. Mení sa i názov verejnoprávneho média, keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ. Viac toho, čo všetko sa má zmeniť, si prečítate TU.

Viac o téme: RTVSSTVRČierny deň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu